1. Haberler
  2. Finans
  3. Çorum Osmancık’ta Çeltik Hasadı Başlıyor

Çorum Osmancık’ta Çeltik Hasadı Başlıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin değerli pirinç üretim merkezlerinden Çorum’un Osmancık ilçesinde bu yıl 20 bin ton civarında çeltik rekoltesi bekleniyor.

Tarlalarını mayıs ayında Kızılırmak’ın bereketli suyuyla dolduran çeltik üreticileri, binbir emekle toprakla buluşturdukları tohumların büyüyüp başak vermesinin memnunluğunu yaşıyor.

Sıcak yaz günlerinde titizlikle yetiştirdikleri çeltiği eylül ayında hasat etmeye hazırlanan üreticiler, 1997’de coğrafik işaret tescili alan Osmancık pirincini yurt içi ve yurt dışı pazarlarda tüketiciyle buluşturacak.

Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, AA muhabirine, Osmancık’ta yaklaşık 24 bin dekar alanda çeltik üretimi yapıldığını söyledi.

Çeltiğin kuvvetli bir süreçten geçtikten sonra pirinç olarak sofraya ulaştığını belirten Şahiner, “Çeltik ekiminin hazırlıkları nisan-mayıs aylarında başlar. Mayısın ortalarında çeltik ekimimiz yapılmaktadır. Ondan sonraki devirler, ilaçlama ve gübreleme periyodudur. Çeltik yeşile büründükten sonra başaklama devrine geçer. Başaklama periyodundan sonra da eylül ayında hasadı yapılır.” dedi.

Osmancık’ta çeltiklerin başak verdiğini, hasada kısa mühlet kaldığını lisana getiren Şahiner, “Çeltiklerimiz şu anda pek hoş. Verimli ve rekoltesi düzgün bir dönem bekliyoruz. Bu dönem çeltik rekolte beklentimiz dekarda 800 kilogram civarında. Yani bu da yaklaşık 20 bin ton çeltik yapmaktadır. Osmancık’ın dışında da olağan ki çiftçilerimiz üretim yapıyor. Bunlarla birlikte aşağı üst 50 bin ton çeltik üretimi yapılmaktadır.” diye konuştu.

Osmancık pirincinin aroması ve lezzetiyle öne çıktığına dikkati çeken Şahiner, şunları kaydetti:

“Aroması, lezzeti, hoş pilav yapması, Osmancık pirincini Türkiye’de ve dünyada bedelli hale getirmiştir. Osmancık pirinci, tercih edilen bir marka haline gelmiştir. İlçemizde farklı tiplerde çeltik ekilmektedir lakin bunların içinde en uygunu Osmancık çeşidi dediğimiz, kendi eserimizdir. Pilavı sahiden hoş olur. Aroması çok yeterlidir.”

Çorum Osmancık’ta Çeltik Hasadı Başlıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsuz Haber - Güncel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin