TÜRKİYE’de patatesle ilgili birinci ve tek husus araştırma enstitüsü olan Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde birçok patates çeşidi melezleme programına alınıp, binlerce melez tohum elde ediliyor. Bu melez tohumlardan elde edilen yeni yerli ve ulusal çeşitler, ülke tarımına kazandırılıyor. Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, ” Türkiye’de bir birincisi gerçekleştirerek randıman ve kalite özellikleri yüksek, sanayilik yerli ve ulusal bir çeşit geliştirmiş ve tescile sunmuştur. Çeşidimiz, şu anda tescil evresinde olup 2026 yılının başlarında tescil ettirilerek en kısa müddette dala kazandırılması hedeflenmektedir” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Siyasetler Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde yerli ve ulusal patates çeşitleri geliştiriliyor. Enstitüde kurulan özel seralarda birçok patates çeşidi melezleme programına alınıp, binlerce melez tohum elde ediliyor. Melez tohumlardan uzun yıllar süren ıslah çalışmaları sonucunda yeni yerli ve ulusal çeşitler elde edilerek ülke tarımına kazandırılıyor.
‘İTİNALI HALDE MELEZLEMELER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’
Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, “Yerli ve ulusal çeşit geliştirme çalışmaları kapsamında bu yıl da enstitümüzde kurulan özel seralarda melezleme çalışmalarına başladık. Üreticilerimizin benimsediği, randıman ögeleri ile birtakım kalite özelliklerinin ön plana çıktığı patates çeşitlerini melezleme programlarına alarak, bu çeşitler ortasında itinalı bir formda melezlemeler gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz periyotlarda Türkiye’nin öncelikli muhtaçlığı olan yemeklik çeşitlere tartı vererek birçok patates çeşidi tescil ettirdik ve bu çeşitleri dala devrederek ülke tarımına kazandırdık” dedi.
‘ISLAH ÇALIŞMALARINA ORTA VERMEDEN DEVAM EDİYORUZ’
Uğur Pırlak, “Yeni devirde enstitümüz, son yıllarda patates dalının taleplerini dikkate alarak parmak patates, cips ve nişasta üretimine uygun yerli ve ulusal sanayilik çeşitlerin geliştirilmesi çalışmalarına başlamıştır. Enstitümüz, randımanı ve kalite özellikleri yüksek, hastalıklara güçlü, bölümde tutulan, depo dayanımı yüksek olan sanayilik çeşitler üzerinde melezleme ve ıslah çalışmalarına orta vermeden halihazırda devam etmektedir. Bu kapsamda enstitümüz yapmış olduğu çalışmalar sonucunda tekrar Türkiye’de bir birincisi gerçekleştirerek randıman ve kalite özellikleri yüksek, sanayilik yerli ve ulusal bir çeşit geliştirmiş ve tescile sunmuştur. Çeşidimiz, şu anda tescil evresinde olup 2026 yılının başlarında tescil ettirilerek en kısa müddette kesime kazandırılması hedeflenmektedir” diye konuştu.
‘ENSTİTÜ, KESİME ROL MODEL’
Enstitünün yaptığı çalışmalarla, geliştirmiş olduğu çeşitlerle her vakit patates dalının problemlerinin tahlilinde birincileri gerçekleştirdiğini ve bölüme rol model olduğunu kaydeden Pırlak, “Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü patates ıslah programı, dinamik bir ıslah program olup, bu kapsamda değişen gereksinimlere yönelik olarak her yıl ebeveyn seçimi, melezleme, GPT üretimi, fide generasyonu tek yumru klon üretimi, erken ve geç generasyon seleksiyon çalışmaları ile adaptasyon ve bölge randıman denemelerini 2005 yılından bugüne kadar aralıksız yürütmektedir” dedi.